Xiaomi objavio godišnje rezultate sa posebnim akcentom na porast troškova čipova

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi (1810) objavio je u srijedu porast troškova zbog globalne nestašice čipova i izvijestio o godišnjem prihodu ispod tržišnih procjena.

Akcije Xiaomi Corp-a pale su za čak 9% u ranim jutarnjim časovima u četvrtak, prije nego što su konsolidovale gubitke i smanjile se za 5%. Na kraju dana, cijena akcije je završila u minusu od 4,4%.  Xiaomi je poslednja u nizu svjetskih kompanija koja upozorava na ekstremnu nestašicu čipova, koja je u početku pogodila proizvodnju u automobilskim kompanijama, uključujući Volkswagen (VOWG), ali sada vrši pritisak i na proizvođače pametnih telefona i elektronike.

Prihod u Xiaomi-evoj jedinici za internet usluge, u kojoj se nalaze fintech poslovi, porastao je za samo 8% u četvrtom kvartalu. Ipak, prodaja kompanije Xiaomi porasla je za 25% u četvrtom kvartalu, na 70,46 milijardi juana (10,79 milijardi dolara), a profit je porastao za 37% na 3,20 milijardi juana (490 miliona dolara). Ali, analitičari su ipak očekivali prihod od 75,23 milijarde juana i dobit od 2,94 milijarde juana.

Prodaja pametnih telefona, koja čini najveći dio prihoda kompanije Xiaomi, porasla je za 38% na 42,6 milijardi juana (6,51 milijardi dolara). Isporuke kompanije u Kini porasle su za 52% u odnosu na godinu dana ranije, jer je ista preuzela tržišni udio od rivalske kompanije Huawei Technologies, koja se neprekidno povlači sa globalnog tržišta zbog sankcija uvdenih prvenstveno od SAD-a, pomažući Xiaomi-u da preuzme dodatnog 15% udjela na domaćem tržištu.

Izvor: https://www.reuters.com/article/idUSKBN2BG1B2

Prevod i obrada: Berze.me tim

Read Previous

Njemački bankarski gigant Commerzbank očekuje gubitke i u ovoj godini

Read Next

Oglasi za posao: Raspisan javni konkurs za izbor novog izvršnog direktora kompanije MonteCargo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *