Renault planira udvostručenje prodaje svojih električnih i hibridnih automobila u 2021. godini

Francuski Renault (RENA)  očekuje da će se prodaja električnih i hibridnih automobila povećati više nego dvostruko, na nivo od 350.000 tokom 2021. godine, objavila su dva izvora bliska kompaniji, dok se proizvođači automobila bore za konkurentsku prednost u EV segmentu.

Usred strožih propisa o emisijama štetnih gasova, automobilske kompanije prelaze na vozila na baterije, tržište kojim dominiraju najpoznatiji američki proizvođač Tesla (TSLA) i njemački Volkswagen (VOWG), što pojačava proizvodnju i investicije. Renault-ov plan za 2021. godinu predviđa da prodaja električnih vozila dostigne nivo od 350.000 jedinica, objavila su dva izvora koja imaju saznanja o njihovim internim procjenama. Ta cifra uključuje oko 150.000 potpuno električnih vozila i oko 200.000 hibridnih modela, dodali su. Renault je odbio da komentariše ove navode.

Početkom ove nedelje njemački proizvođač Volkswagen je objavio da planira prodaju električnih i hibridnih vozila na nivou od 1 milion jedinica. Njemačka grupa očekuje da će potpuno električna vozila činiti više od 70% ukupne evropske prodaje svojih vozila do 2030. godine, u poređenju sa prethodnim ciljem od 35%. Nakon ove objave, od ponedeljka, cijena Volkswagen-ove dionice je skočila više od 5% do današnjeg dana. U jednom trenutku rast je bio i veći od 20%.

Renault je električne automobile razvio ranije od mnogih rivala. Međutim, analitičari UBS-a objavili su u svom izvještaju ovog mjeseca da se Volkswagen i Tesla pojavljuju kao lideri u kategoriji električnih automobila, zatim japanska Toyota (7203), i iznijeli svoje mišljenje da će proizvođači automobila koji prodaju manje od 750.000 električnih automobila godišnje biti u nepovoljnom položaju na duži rok.

Novi izvršni direktor Renault-a Luca de Meo imaće težak zadatak da pokuša da poveća profitabilnost kompanije nakon ostvarenog gubitka u 2020. godini, konsoliduje broj proizvedenih modela i uloži veću količinu sredstava na polju električnih vozila. Grupa teži da do 2025. godine 30% prodaje marke Renault bude od potpuno električnih automobila, a dodatnih 35% od hibridnih modela.

Izvor: https://finance.yahoo.com/news/renault-projects-electric-hybrid-car-120622094.html

Read Previous

Dan na evropskim berzama (18.03.2021.) – svi indexi u zelenom

Read Next

BMW planira da će najmanje polovinu prodaje do 2030. godine činiti električni automobili

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *