Cijena Volkswagen-ove akcije porasla nakon objave o dvostruko većoj prodaji u e-segmentu u 2021. godini

Volksvagen (VOWG) planira da više nego udvostruči prodaju električnih vozila 2021. godine, nakon što je prodaju više nego utrostručio tokom prošle godine, jer ima za cilj da prestigne Teslu (TSLA) kao globalnog lidera u domenu električnih vozila.

U utorak je njemački auto-gigant otkrio da je prodaja potpuno električnih automobila prošle godine dostigla 231.600 jedinica, što je manje od polovine Teslinih skoro 500.000 jedinica. Ali Volkswagen teži dodatnom rastu ove godine.  Cilj kompanije vezan za električna vozila, uključujući priključne hibridne modele, ove godine je 1 milion prodatih jedinica, od čega polovinu čine električna vozila samo na baterije, rekao je izvršni direktor Herbert Diess za Financial Times. Nova lansiranja električnih vozila ove godine, uključujući električni krosover ID.4 na američkom tržištu, pomoći će Volkswagen-u da postigne svoj cilj za 2021. godinu.

Sve ovo uticalo je na to da cijena akcije Volkswagen-a poraste za nešto više od 10% tokom utorka.

Tokom narednih pet godina, Volkswagen planira uložiti dodatnih 46 milijardi eura u elektrifikaciju svoje linije automobila. “Grupa teži tome da bude lider na globalnom tržištu električnih vozila najkasnije do 2025. godine”, objavio je Volkswagen u utorak. Volkswagen-ove zalihe i prodaja su u porastu poslednjih mjeseci, nadmašujući brzo rastuće General Motors (GM) i Ford Motors (F), kao i ostale evropske konkurente. Volksvagenov ambiciozni plan uključuje i izgradnju šest fabrika baterija i veliko širenje javnih stanica za brzo punjenje u Evropi, Kini i SAD-u.

Izvor: https://www.investors.com/news/volkswagen-stock-bold-electric-vehicle-sales-target-2021/?src=A00220

Read Previous

Dan na evropskim berzama (16.03.2021.) – svi indexi u zelenom

Read Next

Da ste prije 10 godina uložili 1.000 USD u Microsoft, koliko biste danas imali?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *