Amazon za 131 milion dolara kupuje udio u kargo avioprevozniku ATSG

Amazon.com Inc. (AMZN) je preuzeo manjinski udio u teretnoj aviokompaniji, što je najnoviji znak dugoročnih ambicija najpoznatijeg online retailer-a da proširi svoje avio-teretne operacije. Amazon je potrošio 131 milion dolara da bi stekao oko 13,5 miliona akcija Air Transport Services Group Inc. (ATSG), objavio je avio-prevoznik u svojoj izjavi o hartijama od vrijednosti u ponedeljak. Amazon je takođe stekao oko 865.000 dodatnih akcija bezgotovinskim sporazumom između vlasnika. Kupovinu još treba da odobri američko Ministarstvo saobraćaja, objavio je ATSG.

Nakon tog odobrenja, Amazon će posjedovati oko 19,5% ATSG-a. Ovaj udio u akcijama Amazonu daje pravo da imenuje jednog člana odbora ATSG-a. Akcije ATSG porasle su za skoro 5% u 12:21 po lokalnom vremenu u Njujorku. Cijena Amazona je uglavnom bila nepromijenjena.

Ranije ove godine, Amazon je najavio prvu kupovinu aviona, kupivši 11 aviona Boeing (BA) 767-300 kako bi se pridružio floti iznajmljenih aviona. Amazon koristi vazdušne operacije za ubrzanje transporta robe iz svojih skladišta do kupaca, smanjujući oslanjanje na logističke partnere poput United Parcel Service Inc. (UPS)  Amazon takođe posjeduje udio u Atlas Air Worldvide Holdings Inc. (AAWW) i Sun Country Airlines Holdings Inc., dva druga prevoznika koji upravljaju avionima Amazon Air.

Glavni izvršni direktor ATSG-a Rich Corrado rekao je tokom konferencijskog poziva prošlog mjeseca da kompanija predviđa da će do kraja ove godine upravljati sa 46 aviona za Amazon, u poređenju sa 33 na kraju 2020. godine.

Izvor: https://finance.yahoo.com/news/amazon-spends-131-million-stake-164603325.html

Read Previous

Dan na evropskim berzama (08.03.2021.) – svi indexi u zelenom

Read Next

Dan na evropskim berzama (11.03.2021.) – svi indexi u plusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *