General Motors planira izgradnju još jedne fabrike baterija u SAD-u

General Motors (GM) navodno planira izgradnju druge fabrike baterija u SAD-u u saradnji sa južnokorejskim LG Chem-om, nakon postavljanja ambicioznog cilja da kompanija prodaje samo električna vozila do 2035. godine.

GM i LG Chem blizu su odluke o lociranju fabrike baterijskih ćelija u Tenesiju, rekli su upoznati izvori za Wall Street Journal. Partneri već grade fabriku u Ohaju, vrijednu 2,3 milijarde dolara, koja bi trebalo da bude otvorena sledeće godine. Novo postrojenje moglo bi biti slične veličine i na kraju svake godine bi moglo snabdijevati baterijama na stotine hiljada električnih vozila. Snadbijevanje baterijama je goruće pitanje trenutno jer se postojeći proizvođači automobila, tehnološki giganti i tehnološki startupi okreću tržištu elektičnih automobila. U decembru je Tesla (TSLA) započela izgradnju onoga što je opisano kao najveća svjetska fabrika baterija u blizini Berlina. U novembru, izvršni direktor Forda (F) Jim Farlei rekao je na Reuters Automotive Summit-u da i njihova kompanija takođe razmatra proizvodnju sopstvenih baterija za električne automobile.

Akcije General Motors-a porasle su za 1,2% na berzi u četvrtak. U januaru je GM objavio da teži ponudi samo električnih vozila do 2035. godine. To je uslijedilo nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao seriju izvršnih naredbi o klimatskim promjenama i zelenoj energiji. Jedan od prvih u liniji električnih automobila je električni Hummer, koji treba da se pojavi kasnije ove godine. GM je takođe ubrzao dolazak električnog terenca Cadillac do kraja 2022. godine. U međuvremenu, Ford je prošlog meseca najavio planove za više nego dvostruku potrošnju na električna i autonomna vozila od 29 milijardi dolara do 2025. godine. Pored GM-a, Ford i Volksvagen (VOWG) takođe ulažu velika sredstva u električne automobile.

Izvor: https://www.investors.com/news/gm-stock-general-motors-adds-more-juice-electric-vehicle-transformation/?src=A00220

Read Previous

Ford Mustang Mach-E preuzeo tržišni udio od Tesle

Read Next

Dan na evropskim berzama (08.03.2021.) – svi indexi u zelenom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *