Ford Mustang Mach-E preuzeo tržišni udio od Tesle

Ford (F) je u februaru isporučio rekordan broj električnih automobila u prvom mjesecu prodaje električnog crossovera Mustang Mach-E, preuzimajući tržišni udio od Tesle (TSLA).

Međutim, iz godine u godinu, prodaja novih vozila je pala za 14,1% na 163.520 prošlog mjeseca, objavio je Ford u saopštenju. To je uključivalo pad od 3,6% za Fordove kamione, 10,2% za SUV-ove i 65,2% za putničke automobile. Ukupna prodaja opala je za 1,8%.

Ipak, Ford je prodao 3.739 električnih vozila Mustang Mach-E, koji je direktan suparnik Teslinom modelu I. Hibridni kamion F-150 takođe je pomogao da se prošlog mjeseca poveća Fordova prodaja električnih vozila i hibrida na 9.267 jedinica, što je 56% više nego prije godinu dana. U članku od 2. marta analitičari Morgan Stanley-a objavili su da je Ford Mustang Mach-E prošlog mjeseca preuzeo udio od Tesle u EV segmentu. “Iako je prodaja američkih električnih vozila porasla za 34% u februaru, Teslin udio opao je na 69% u odnosu na 81% iz prethodne godine”, napisali su. “Ford Mustang Mach-E predstavljao je skoro 100% gubitka udjela Tesle”, dodali su.

Akcije Ford Motors-a izgubile su 3% vrijednosti na berzi u srijedu. Teslina akcija pala je za 4,8%. Kineski Nio (NIO) izgubio je 4,1% svoje vrijednosti, nastavljajući pad nakon upozorenja da će nestašica čipova pogoditi proizvodnju električnih vozila. Stellantis (STLA), nekada Fiat Chrisler, pao je za 2,7%, a General Motors (GM) izgbuio je 2,7% svoje tržišne vrijednosti.

Nadalje, Fordov potpuno električni komercijalni kombi Transit kreće u prodaju krajem ove godine. Potpuno električni pikap F-150 trebalo bi da stigne sledeće godine.

Prošlog mjeseca, Ford je objavio da će početi da prodaje Mustang Mach-E u Evropi jer ulaže milijardu dolara u fabriku električnih vozila na našem kontinentu. Ford takođe planira prodaju Mach-E modela i u Kini. Do 2030. godine cijela Fordova linija putničkih vozila u Evropi biće potpuno električna vozila. U razvoj električnih vozila i autonomnih automobila američki gigant će uložiti 29 milijardi dolara u narednih pet godina.

Izvor: https://www.investors.com/news/ford-stock-mustang-mach-e-takes-ev-share-tesla/?src=A00220

Read Previous

Dan na evropskim berzama (04.03.2021.)

Read Next

General Motors planira izgradnju još jedne fabrike baterija u SAD-u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *