United Airlines naručuje još 25 aviona Boeing 737 MAX kako bi se pripremio za oporavak od pandemije

United Airlines Holdings Inc (UAL) donio je odluku o kupovini 25 novih aviona Boeing (BA) 737 MAX do 2023. godine dok se priprema za zamjenu starijih mlaznjaka i ispunjavanje postpandemijskog rasta tražnje, saopštila je kompanija u ponedeljak.

Američke aviokompanije parkirale su i povukle letjelice dok je pandemija koronavirusa bila u jeku, ali polako počinju da prilagođavaju svoje poslovanje za oporavak jer se sve više vakcina distribuira širom zemlje i svijeta.

– “Budući da se određeni broj naših aviona približava kraju njihovog životnog ciklusa i da imamo mogućnosti za rast za koje znamo da će postojati u periodu oporavka od COVID-19, ova kupovina će nam pomoći da rastemo kako se potražnja bude vraćala na nivoe od prije pandemije”, rekao je glavni komercijalni direktor kompanije Andrew Nocella.

Ovaj potez je izglasavanje povjerenja Boeing-u nakon što su dva fatalna pada 737 MAX pokrenula 20-mjesečnu istragu sigurnosti ovih aviona koju su američki regulatori završili prošlog novembra.
Akcije Boeing-a i United Airlines-a porasle su preko 6% nakon objave ove vijesti.

Dogovor dolazi dok United Airlines nastavlja da zagovara treći krug Vladine pomoći oko subvencionisanja zarada za avio kompanije. Prošle nedelje kompanija je otpustika oko 9.200 radnika koja će se nastaviti i u aprilu, ako se trenutni paket podrške ukine, rekla je portparolka kompanije. Posle dobrovoljnog odlaska i prijevremenog penzionisanja tokom prošle godine, United Airlines je saopštio da je broj zaposlenih na kraju 2020. godine iznosio 74.400, što je 22% manje u odnosu na 2019. godinu. United ima i 52 aviona Boeing 777-200 koji su prizemljeni prošle nedelje nakon evidentiranog kvara na motoru, što je izazvalo dodatne glavobolje kompaniji.

Prevod i obrada: Luka Dulović, Berze.me

Izvor: https://finance.yahoo.com/news/1-united-airlines-orders-25-135936056.html

Read Previous

Dan na evropskim berzama (01.03.2021.) – berze u zelenom na početku nedelje

Read Next

AstraZeneca prodala udio u proizvođaču vakcina Moderna za gotovo milijardu dolara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *