Da li kupovina tzv “mim” akcija može pomoći spasavanju tih kompanija?

Kada kupite 1.000 američkih dolara ili eura akcija kompanije, koliko tog Vašeg novca zapravo ide direktno za finansiranje kompanije i njenog poslovanja? Odgovor je 0 (nula).

Gdje ide vaš novac: Pitanje kupovine dionica kako bi se pomoglo da se “spasu” kompanije koje se bore sa finansijskim poteškoćama, kao što su GameStop Corp. (GME) ili AMC Entertainment Holdings Inc (AMC) koje su dospjele u žižu javnosti nakon “berzanskog rata” “investitora sa Reddit-a” i velikih fondova.

Ludilo za kupovinom “mim akcija” počelo je u januaru. Međutim, iskusni investitori znaju da kompanije kojima se trguje na sekundarnom tržištu ne dobijaju ni centa od novca koji potrošite kupujući njihove akcije. Kompanije obično prikupljaju gotovinu na tržištu kada prvi put izađu na berzu putem inicijalne javne ponude (IPO), spajanjem sa posebnom kompanijom za akviziciju (SPAC) ili direktnim uvrštavanjem na berzu. Međutim, kada se njihovim akcijama trguje na sekundarnom tržištu, sve akcije koje kupite na vašem brokerskom/kastodi računu dolaze direktno od drugog akcionara koji prodaje te akcije, a ne od same kompanije. Pored naknada za trgovanje koje možete potrošiti na transakciju, svaki dolar/euro koji potrošite kupujući akcije GameStop-a, AMC-a ili drugih kompanija završi na računu osobe ili institucije koja vam ih je prodala.

Trgovci AMC-a i GameStop-a na Reddit-u i Twitter-u slave svoje napore da “spasu” ove kompanije kupujući njihove akcije.
U stvarnosti, kompanije nisu dobile cent ni od jedne nedavne kupovine akcija.

Šta to znači za mim akcije: Uprkos svom publicitetu koji je stekao GameStop u poslednjem mjesecu, sama kupovina njenih akcija zapravo nije direktno pomogla kompaniji.
GameStop je navodno razmišljao o prodaji dodatnih akcija tokom “januarske slave”, ali američka regulatorna agencija (SEC) je rekla da će pažljivo proučiti bilo koju kompaniju koja je pokušala da iskoristi ekstremnu nestabilnost trgovanja da bi svjesno prodala precijenjene akcije ranjivim investitorima.
S druge strane, AMC je u januaru uspio da prikupi 1,2 milijarde dolara putem zaduživanja i emisije novih akcija, nakon što su njegove akcije porasle više od 700%.

– “Ironija je, naravno, u tome što GameStop nije mogao da iskoristi tržište kapitala u svoju korist kada je došlo do nedavnog short-ovanja njegovih akcija i odgovora investitora sa Reddit-a”, rekao je ove nedjelje suosnivač DataTrek Research-a Nicholas Colas. Rekao je da takozvani “glupi novac” koji se uliva na tržište možda ne pomaže kompanijama direktno, ali sigurno navodi da short sell-eri dobro razmisle prije kretanja u akciju.

GameStop-u nisu direktno pomogle sve kupovine njegovih akcija, ali entuzijazam investitora i viša cijena akcija koju je preduzeće postiglo definitivno pomažu više nego što štete. Sada, kada je ogromna količina besplatnog publiciteta pretočena u poboljšane brojeve prodaje i zarade, kompanija će možda otvoriti nekoliko mogućnosti finansiranja u bliskoj budućnosti, uz napomenu da GameStop izvještava o zaradi ostvarenoj u četvrtom kvartalu krajem marta. Tako da, krajem marta sve oči će biti uprte u ovu kompaniju sigurno.

Prevod i obrada: Luka Dulović, Berze.me

Izvor: https://finance.yahoo.com/news/buy-stock-heres-much-cash-180211114.html

Read Previous

AstraZeneca prodala udio u proizvođaču vakcina Moderna za gotovo milijardu dolara!

Read Next

Dan na evropskim berzama (02.03.2021.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *