AstraZeneca prodala udio u proizvođaču vakcina Moderna za gotovo milijardu dolara!

AstraZeneca (NASDAQ: AZN) prodala je svoj udio u suparničkom proizvođaču COVID-19 vakcina – Moderna (NASDAQ: MRNA) za otprilike milijardu dolara tokom prošle godine, čime je anglo-švedski proizvođač ljekova unovčio meteorski rast dionica američke kompanije.
Londonska AstraZeneca, koja se kotira na Londonskoj berzi, prošle je godine zabilježila 1,38 milijardi dolara prihoda od prodaje vlasničkih udjela, pri čemu “veliki dio” otpada na prodaju Moderne, navodi se u njenom najnovijem godišnjem izvještaju, koji prenosi Rojters.

Dionice Moderne, koje su 2018. izašle na berzi po cijeni od 23 dolara, porasle su više od pet puta prošle godine nakon što je započela rad na vakcini COVID-19 zasnovanom na novoj mRNA tehnologiji koja je u decembru dobila odobrenje SAD-a.
Njihova vakcina se oslanja na sintetičke gene koji šalju poruku imunološkom sistemu tijela za izgradnju imuniteta i mogu se proizvesti u većoj mjeri i brže od konvencionalnih vakcina poput AstraZenece.
Prošle sedmice Moderna je izjavila da ove godine očekuje od prodaje vakcine da inkasira iznos od 18,4 milijarde dolara, što će je dovesti do prvog profita od osnivanja 2010. godine.

AstraZeneca je počela ulagati u Modernu 2013. godine, plativši unaprijed 240 miliona dolara, a do kraja 2019. godine povećala je svoj udio na 7,65.
Taj udio bi vrijedio oko 3,2 milijarde dolara računajući nivo cijena dionica Moderne za kraj 2020. godine od 104,47 dolara, pokazao je Reutersov obračun.

Vakcina AstraZenece koja se razvija sa Univerzitetom Oxford nije odobrena u Sjedinjenim Državama i koristi oslabljenu verziju virusa prehlade šimpanze za uspostavljanje proteina koji pomažu u izgradnju imuniteta.

U decembru je američki proizvođač lijekova Merck & Co rekao da je takođe prodao svoj udio u kapital Moderna, ali nije otkrio detalje prihoda od prodaje.

Akcije Moderne danas se trguju na nivou od 150 USD, dok je maksimalna cijena od 189 USD ostvarena 08.februara.

Prevod i obrada: Luka Dulović, Berze.me

 

Read Previous

United Airlines naručuje još 25 aviona Boeing 737 MAX kako bi se pripremio za oporavak od pandemije

Read Next

Da li kupovina tzv “mim” akcija može pomoći spasavanju tih kompanija?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *