Crnogorski Telekom objavio poslovne i finansijske rezultate za 2020. godinu

Posebna briga za korisnike i zaposlene, uspješno održavanje kontinuiteta u poslovanju, podrška partnerima iz javnog i privatnog sektora, brojne donatorske i humanitarne aktivnosti, obilježile su prethodnu – u poslovnom i ekonomskom smislu vrlo izazovnu – godinu za Crnogorski Telekom.

 

U 2020, uprkos brojnim izazovima u svakodnevnom poslovanju, Telekom je značajan dio svojih aktivnosti posvetio unapređenju zadovoljstva korisnika, kako bi opravdao njihovo povjerenje. Iz kompanije ističu da je Telekom u 2020. uspio ostati tržišni lider u ukupnom broju postpejd korisnika i u biznis i u rezidencijalnom segmentu, kao i lider u segmentu mobilnog interneta.

 

Istovremeno, istraživanje zadovoljstva korisnika koje se kontinuirano realizuje u cijeloj Deutsche Telekom Grupi, koristeći isti set parametara i kriterijuma u svim kompanijama unutar Grupe, pokazalo je da su korisnici Crnogorskog Telekoma posebno zadovoljni fiksnim uslugama, naročito brzinom interneta. Istraživanje takođe ističe njihovo zadovoljstvo stabilnošću i brzinom mobilnog interneta, a korisnici Telekoma imaju i snažniji osjećaj da se vodi računa o njihovim potrebama.

 

„Prethodna godina bila je neuobičajena za sve nas, ali najteži zadatak pred kompanije u Crnoj Gori postavljen je u martu, početkom epidemije, kada smo morali da balansiramo između održavanja stabilnog poslovanja u vanrednim okolnostima, i odgovornosti prema zajednici i korisnicima sa kojima te okolnosti dijelimo.

 

Kako bismo im boravak u karantinu tokom prvog talasa epidemije učinili što lakšim i prijatnijim, i omogućili im da što prije organizuju posao i učenje od kuće, našim korisnicima Extra TV-a besplatno smo otključali TV sadržaj. Za korisnike Extra TV koji nemaju fiksni internet Telekoma omogućili smo besplatnu aktivaciju 100 GB interneta. Takođe, korisnicima na optici značajno smo povećali brzinu prenosa podataka, neophodnu za rad i učenje od kuće.

 

Pandemija nas nije spriječila da kupcima ponudimo ono što od nas očekuju u regularnim okolnostima – inovativne i visokokvalitetne proizvode i usluge. Rezidencijalnim korisnicima ponudili smo najinovativniji i jedinstveni koncept na našem tržištu – unaprijeđenu Magentu 1, s dodacima koji ističu njenu već prepoznatu porodičnu dimenziju: osiguranje stana, pomoć na putu, aplikaciju Safe Kids, koje aktiviraju bez dodatnih troškova.

 

Za poslovne korisnike razvili smo Cloud Call Center kao profesionalno rješenje call centra za mala i srednja preduzeća, Cumulus, aplikaciju za digitalno računovodstvo, i Folder X, za upravljanje digitalnim dokumentima i arhivom. Na kraju, iskoristili smo 2020. da razvijemo i predstavimo moderno kompletno rješenje za elektronsku fiskalizaciju, koje se može prilagoditi svakom biznisu“, kazala je Dina Cibulskaja, izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma.

 

Međutim, epidemija koronavirusa imala je značajan negativan uticaj na poslovanje Telekoma, posebno tokom ljetnih mjeseci.

 

Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 26,2 miliona, što je 10% manje u odnosu na uporedni period iz prošle godine. Pad prihoda od 7,1 miliona (8,8%) u značajnoj mjeri uslovljen je slabom odnosno gotovo nepostojećom turističkom sezonom, što se ogleda u padu prihoda od veleprodaje od 29% u poređenju sa prethodnom godinom, kao i za 20% nižim prihodima u pripejdu, i nižim prihodima u ICT-u i segmentu fiksne telefonije. Neto dobit iznosila je 1,16 miliona, što je za 3,13 miliona manje u poređenju sa istim periodom u 2019. godini.

 

Zadržano liderstvo u postpejdu, rast u fiksnim servisima

Krajem 2020. godine bilo je aktivno 246 hiljada postpejd SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je za 5 hiljada (2%) više nego na kraju 2019. godine, i na liniji je strateškog opredjeljenja Telekoma da dodatno unapređuje i razvija postpejd segment. Broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 19 hiljada (10%), uprkos izostanku uobičajenog pozitivnog učinka turističke sezone, i iznosio je 203 hiljade.

 

Nastavljeno je širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup mreži najvećeg kvaliteta. Optika je sada dostupna u 107 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao za 18% u poređenju sa 2019. godinom, i iznosio je 24 hiljade korisnika. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 71 hiljade domaćinstava, dok je bilo priključeno 33 hiljade korisnika.

 

Posljedice pandemije nije osjetio samo poslovni sektor već i cijelo društvo, pa je uprkos negativnom uticaju na poslovanje, bilo posebno važno pokazati da društvo i zajednica uvijek moraju biti na prvom mjestu, zbog čega su, ističu iz kompanije, podržali i organizovali brojne društveno odgovorne i donatorske aktivnosti. Telekom je na taj način i u vanrednim okolnostima nastavio podsticati razvoj informatičkog društva i zajednice kroz saradnju s nevladinim organizacijama, javnim i poslovnim partnerima.

 

„Prve inicijative koje smo podržali bile su u oblasti obrazovanja, koje je doživjelo značajnu transformaciju. Kako je dobra povezanost nama krajnji cilj, a našim korisnicima preduslov za svakodnevni život, kroz partnerstvo s njemačkim i crnogorskim nevladinim organizacijama donirali smo oko 200 pametnih uređaja s besplatnim internetom socijalno ugroženoj djeci širom Crne Gore, kako bismo ih uključili u projekat učenja na daljinu.

 

U saradnji sa Kliničkim centrom Telekom je pokrenuo besplatnu liniju za psihološku podršku građanima tokom karantina. Kroz dvije direktne donacije od preko 40 hiljada eura podržali smo borbu protiv širenja epidemije, a novac su prikupili kompanija, zaposleni, sindikat i uprava. U 2020. smo imali još dvije značajne donacije – sa korisnicima smo prikupili 10 hiljada eura za savremenu hiruršku opremu za Institut za bolesti djece KCCG, a 12 hiljada eura smo sa kompanijom Mastercard donirali Crvenom krstu Crne Gore za program „Briga o starijima“ – kao pomoć oni kojima je to bilo najpotrebnije da bi prebrodili tu tešku godinu.

 

Kroz nabavku zaštitne opreme za naše zaposlene početkom 2020. godine, pomagali smo i druge kompanije iz našeg sektora kao i neke državne institucije u trenutku kada je na tržištu vladala nestašica te opreme. Uz to, tokom prvog talasa epidemije značajno smo izašli u susret potrebama javnog sektora i privrede, povećavajući im kapacitete za pristup internetu, što je bio preduslov da organizuju rad u novim okolnostima“, zaključila je Cibulskaja.

________________________________________________________

Read Previous

Devet akcija koje je Warren Buffett priključio svom portfoliju

Read Next

Dan na evropskim berzama (24.02.2021.) – svi indexi u zelenom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *