Deset razloga zašto ne treba kupiti BitCoin

Ranije ove sedmice, Bitcoin (BTC), najveća kripto valuta na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, dostigla je prekretnicu. Dostigao je nivo od 50.000 dolara!

Bitcoin je posljednjih nedjelja dobio dodatnu podršku od nekolicine kompanija koje su ovu kriptovalutu dodale u svoje bilanse ili prihvatile ga kao oblik plaćanja. Tesla (TSLA) je kupila Bitcoina u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara, dok je kompanija za korporativni softver MicroStrategy u decembru kupila više od 1,1 milijarde dolara ovog tokena.

U Motley Fool-u čvrsto vjeruju u razumijevanje svih  ovih investicija, ali imaju i 10 razloga zašto nikada ne treba kupiti BitCoin.

1. Njegova nestašica je mit
Bitcoin optimisti često navode maksimalno ograničenje od 21 milion tokena koji će biti izdati. S 18,6 miliona Bitcoina koji su već u opticaju, proći će još približno 120 godina dok preostalih 2,4 miliona ne bude izrudareno i pušteno u opticaj. Mana ove teze je da oskudica Bitcoina nije ništa drugo nego iluzija. Bez ikakve fizičke oskudice, obećanje je sve što sprečava porast broja tokena.

2. Njegova stvarna korisnost je minimalna
Iako kompanije poput Tesle pumpaju gorivo za pomamu za Bitcoinima, stvarnost je da to nije baš preferirani oblik plaćanja. Analiza kompanije za finansiranje poslovanja Fundera otkrila je da približno 2.300 američkih preduzeća prihvata Bitcoin. U SAD-u postoji više od 30 miliona preduzeća, uključujući samostalna preduzeća, i oko 7,7 miliona koji zapošljavaju barem još jednu osobu.
Takođe, ne treba zaboraviti da većina tokena zapravo nije u opticaju. Investitori ih drže, što dodatno ograničava sposobnost Bitcoina da bude sredstvo razmjene.

3. Prepreka za ulazak gotovo da ne postoji
Želite pokrenuti vlastiti digitalni token? Ako imate novac i vrijeme na raspolaganju, možete stvoriti vlastitu digitalnu valutu pomoću blockchaina. Prepreka ulasku u kripto prostor skoro da i nema, što znači da bi moglo biti na desetine superiornijih alternativa Bitcoin-u.

4. Teško ga je short sell-ovati, što dovodi do neefikasnih tržišta
Posljednjih nedjelja, mali investitori (koji su takođe glavni ljubitelji Bitcoina) bili su u sveopštem ratu sa short sell-erima – tj. investitorima koji profitiraju kad cijena vrijednosnog papira padne.
Bitcoin je zaista teško short sell-ovati na većini platformi, što znači da se nismo približili istinskoj cijeni ovog “novčića”. Ova tržišna neefikasnost jedan je od razloga zašto je Bitcoin tako izuzetno nestabilan.

5. To čak nije ni najbolja opcija među finansijkim mrežama
Bitcoin mreža reklamirana je kao game changer za finansijska plaćanja. Umjesto korišćenja tradicionalnih bankarskih mreža i čekanja do jedne sedmice na potvrdu i saldiranje plaćanja, Bitcoin to može učiniti u prosjeku za 10 minuta.
Ipak, Bitcoin nije najinovativnije ili najfunkcionalnije rješenje u blockchain-u.

6. Blockchain je do sada propao u nekim preduzećima
Ne zanemarite da se priča o Bitcoinu zapravo odnosi na unapređenje temeljne digitalne knjige, poznate kao blockchain. Uz blockchain, transakcije se mogu provjeriti i zauvijek sačuvati na transparentan i nepromjenjiv način.
Iako postoji puno aplikacija za blockchain na papiru, nismo vidjeli kako se ove ideje prevode u stvarnu funkcionalnost. Kompanije nisu htjele zamijeniti svoju provjerenu mrežnu infrastrukturu neisprobanom blockchain tehnologijom. CoinDesk je izvijestio da je tehnološki postojani IBM praktično ugasio svoje blockchain odjeljenje.

7. Problemi sa skladištenjem i sigurnošću zabrinjavaju
Bitcoin se mora čuvati u digitalnom novčaniku na hardverskoj platformi ili na mreži. U svakom slučaju, može biti daleko manje sigurno nego što većina ljudi shvata.
Procjenjuje se da su kripto tokeni vrijedni 1,36 milijardi dolara, uključujući najmanje 46 000 bitkoina, ukradeni u prvih pet mjeseci 2020. godine, navodi CipherTrace.

8. Poreska situacija može biti opterećujuća
Ako sada mrzite plaćati porez, pokušajte se uključiti u trgovinu Bitcoinom.
Budući da uprava za poreske prihode velike većine razvijenih zemalja kripto valute gleda kao vlasništvo, sva trgovanja njima moraju se prijaviti kroz kapitalne dobitke i gubitke.

9. Trgovinu BitCoinom pokreću isključivo emocije i tehnička analiza
Postoje samo dva istinska pokretača vrijednosti Bitcoina: emocije investitora i tehnička analiza. Ni jedno ni drugo nije posebno intrigantan razlog za kupovinu, pogotovo jer ni jedno ni drugo neće dugoročno pomoći.

10. Istorija ne griješi
Konačno, istorija ne griješi kada je riječ o pucanju velikih investicionih balona. Možete se osvrnuti na više od četvrt vijeka unazad do rođenja interneta, 3D štampanja, marihuane, pa čak i blockchaina. Bez obzira što je nešto bilo veliki napredak u tom momentu, balon je na kraju pukao.

Iz ovih 10 razloga ne treba ulagati u Bitcoin.

Izvor: www.fool.com

 

Read Previous

Cijene dionica NovaVax rastu zahvaljujući narudžbama vakcina

Read Next

Dan na evropskim berzama (22.02.2021.) – Svi evropski indexi u crvenom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *