Ethereum ušao u “klub 200 milijardi”

Druga najveća kriptovaluta, Ethereum, do sada je u 2021. porasla za 150%. Ovo je dovelo njegovu tržišnu kapitalizaciju iznad 200 milijardi dolara. Većina (pogotovo novih) trgovaca fokusirana je na cijenu jednog tokena, iako je ona potpuno zavisna od količine tokena na tržištu, a zato je tržišna kapitalizacija dobra metrika kojom se među ostalim mogu upoređivati potencijali i veličina/uspješnost projekata.

Ethereum vrijedi koliko i giganti tradicionalnog tržišta

Prema 8marketcap.com, tržišna kapitalizacija Ethera nedavno je nadmašila Novartis, AT&T i Cisco. Stoga je pošteno napraviti opšte upoređivanje s tim kompanijama jer bi se investitori mogli odlučiti za jedno ili drugo. Ethereum se trenutno nalazi samo dva mjesta ispod Coca-Cole.

Novartis International AG sa sjedištem u Švajcarskoj osnovan je 1857. godine. S više od 110.000 zaposlenih, proizvođač lijekova je 2020. godine ostvario neto prihod od 8,1 milijarde dolara. Stoga, upoređivanje 165-godišnje kompanije koja je u velikoj mjeri zavisila o istraživanju, proizvodnji i distribuciji s tehnološki zasnovanim protokolom (Ethereumom) koji čak nema “zaposlene” razvojne timove čini se apsurdnim.

Kompanije rizikuju stvaranjem dodatnih dionica, za razliku od Etherovog fixed-supply kalendara. Slična se pitanja javljaju oko poreza, obaveza i potencijalne vladine kontrole. Međutim, decentralizovani protokoli više su izolovani od takvih rizika, što opravdava mnogo veću procjenu.

Ethereum je trenutno 54. najveća imovina u svijetu, što je još jedno veliko priznanje za kripto tržište. Bitcoin se trenutno nalazi na 8. mjestu!

Izvor: crobitcoin.com

Read Previous

Najveći vlasnik DogeCoin-a posjeduje skoro 30 odsto kriptovalute vrijednosti 2,1 milijardu dolara

Read Next

Akcije Walmart-a u padu nakon razočaravajućeg izvještaja o zaradi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *